Hantera spellistor utanför Spotify

Det är ungefär ett halvår sedan Spotify blev ordet på allas läppar. Tyvärr dras programet fortfarande med ett dåligt gränssnitt för att hantera spellistor, något som förhoppningsvis ändras nu när Spotify öppnar för tredjepartsutvecklare.

När man skapar nya spellistor kan man antingen gör det av enskilda låtar eller ett helt album. Men man kan inte göra det av en hel artist eller skapa undermappar för att organisera bättre. Skapar man av ett album döps listan enligt: Artist – Album. Det blir alltså en lång lista om man ska lägga ut alla album med alla sina favoritartister. Skapar man en ny lista med artistens namn och drar in vart och ett av albumen dit hamnar alla låtar på samma nivå utan att delas in i album. Inget av sätten ar alltså bra och tar dessutom onödig tid. Vad vi är ute efter är att få upp allt med artisten på samma sätt som om man klickat på artistens namn. I väntan på att Spotify eller tredjepartsutvecklare ordnar det finns det går det att fixa själv.

spotify_playlist_dock

Så fungerar det

I Spotify har alla låtar, album, artister och spellistor ett sorts ID-nummer. Dom här kan man kopiera och skicka till sina vänner via mail eller sociala nätverk som en sökväg. Det här och mycket mer beskriver Sofia Mirjamsdotter väldigt utförligt i sin blogg.

Om man istället för att dra ett album till spellistan, drar det till skrivbordet eller findern, kommer man att få en sorts internetgenväg. Dubbelkickar man på den kommer Spotify att starta med det albumet. Det här fungerar även på artister och det kan vi utnyttja för att hantera spellistor utanför Spotify.

spotify_playlist

Så här gör du
  1. Kopiera bilden ovanför till datorns urklipp.
  2. Skapa en ny mapp med namnet Spotify Playlist – förslagsvis i mappen musik i din hemmapp.
  3. Välj visa info på mappen, markera ikonen och välj redigera och klistra in. Stäng visa info.
  4. Dra mappen till den högra delen av docken där hemmappen och papperskorgen finns.
  5. Ändra inställningarna för Spotify Playlist i docken till att visa innehåll som lista och visa som mapp.

Nu är det bara att dra favoritartister dit, vänta tills finderfönstret öppnas och släppa dom där. När du vill öppna en artist är det bara att klicka på Spotify Playlist och välja i menyn. Vill du går det självklart att organisera i undermappar och även lägga till vanliga spellistor.

OBS! Spellistorna lagras lokalt på din dator och inte hos Spotify. Du kan därför inte komma åt dom från någon annan dator på samma sätt som med spellistorna i Spotify. Glöm inte att ta backup.

Macbloggen funderar på att ta fram ett program som gör det här, och kanske lite mer, på ett snyggare sätt. Är du utvecklare och vill hjälpa till? Kontakta oss i så fall här.

Uppdaterad:

Pär Thernström beskriver på sin blogg hur man kan gruppera och ordna sina spellistor på ett snyggt sätt direkt i Spotify genom att använda tomma spellistor, hårda blanksteg och unicodesymboler. Tills programmet uppdateras är det ytterligare ett alternativ – särskilt om man vill ha sina spellistor på flera datorer eller sin Iphone. Det här löser dock inte problemet med hela artister i spellistan som vi beskriver ovan.

Hoppa högst upp på sidan

Hoppa högst upp på sidan