Ta kommando över dina skärmdumpar

När man tar en skärmdump på enskilda fönster följer fönsterskuggan med. Snyggt på enskilda fönster eller jobbigt att ta bort om man inte vill ha den. Här visar vi i alla fall ur du slipper den.

Det normala kommandot för att ta en skärmdump på ett fönster är kommando +  shift + 4 och sedan mellanslag. Det resulterar i en bild på skrivbordet av markerat fönster, inklusive skuggan bakom fönstret. Ibland kan man vilja vara utan skuggan av någon anledning, men något enkelt sätt för det har vi inte hittat. Förrän nu.

Googling ger svaret

En googling på ”screenshot mac shadow” ger på första plats en lösning som tar bort skuggan. Men den är onödigt krånglig och det finns ett enklare sätt som dessutom ger en massa andra möjligheter. En titt på kommandot screencapture i manualsidorna ger oss nämligen en massa trevliga alternativ som man inte kommer åt i det grafiska läget. Med t ex screencapture -io får vi välja ett fönster utan att få med skuggan.

Som grädde på moset bjuder vi här på ett litet applescript som paketerar kommandot åt dig. Kör programmet och slå mellanslag. Markera fönstret du vill göra en skärmdump på, och bilden sparas på skrivbordet. Finemang!

Bild med skugga

Skärmdump på fönster i normala fall.

Bild utan skugga

Skärmdump utan skugga.

Hoppa högst upp på sidan