Använd macen för konferenssamtal

Jobbar du i projektgrupp med deltagarna utspridda geografiskt? Behöver ni prata ihop er men inte kan eller vill resa? Då är telefonkonferens ett riktigt attraktivt alternativ. Med macen i centrum blir det dessutom både billigt och lättillgängligt.

Telefonbolagen har länge erbjudit telefonkonferenser i olika former. Från den enkla trepart som Telia erbjudit sedan man införde plustjänster, till avancerade telefonmöten med telefonist. Behöver man något som är mer än trepart så kan man räkna med att det kommer att kosta en slant.

För att genomföra ett konferenssamtal i Telias regi där en handfull deltagare delar konferensrum, och en handfull finns på telefon så behöver man en högtalartelefon. De finns i olika avancerade utföranden från ca 1.500:- upp till ca 7.500:- beroende på vilka funktioner man är ute efter. Sen måste man beställa konferenstjänsten från Telia där det kostar 3:- per minut och deltagare. Håller man en konferens i en timme med tre deltagare på telefon landar vi på 540:- i telefonkostnad. Inga vansinniga pengar, men trots det en onödig utgift.

Använd Skype med Skype out

Eftersom det utmärkta telefoniprogrammet Skype har stöd för konferenssamtal behöver man inte betala lika mycket för att ringa, och heller inte investera i högtalartelefonen. Istället räcker det med att köpa en hygglig mikrofon till datorn för några hundralappar. Antingen en kondensatormikrofon som kan kopplas direkt i datorn, eller en mic utan förstärkning och ett USB-ljudkort som Imic för ca 400:-.

Gratis konferenssamtal för företag eller personligt bruk med Skype

I och med att Skype tillåter att man blandar dator till dator och dator till telefon hur man vill så kan man kombinera användarna utifrån de förutsättningar de har för tillfället. Enligt Skype kan man vara upp till 25 deltagare, men enligt vad användarna säger i Skype-forumet så måste man ringa upp alla samtidigt om man ska vara fler än tio. Själv har jag inte haft möjlighet att prova med fler än tio ännu, så jag kan inte verifiera hur väl det stämmer.

Priset för samtalen är betydligt lägre så länge man håller sig till att ringa upp fasta telefoner. Då betalar man 19 öre per minut och deltagare, vilket är betydligt lägre än Telias priser. Ringer man mobiltelefoner blir det snabbt högre kostnader, men i och med att man även kan ringa dator till dator gratis så kan det balansera ut en mobildeltagare ganska snabbt.

Hoppa högst upp på sidan