Undvik att få din e-postadress kapad på nätet

Robotar som söker av webben efter e-postadresser att skicka spam till har funnits länge nu. De har fått till följd att de allra flesta undviker att publicera sina e-postadresser på nätet. Olyckligt för många som i och med det får en sämre upplevelse av kontakten med de som står bakom en sajt.

Det finns alla möjliga finurliga sätt att maskera en e-postadress, men de allra flesta innefattar att man manuellt får skriva in adressen i sin mejlklient, eller att man får ett mejlformulär presenterat för sig på sajten.

Inget av det här är en speciellt smidig och bra upplevelse för den som vill skicka ett mejl. Att behöva manuellt kopiera en adress från en bild innebär risk för felstavning. Adresser som är avsiktligt felaktiga som exempelvis info[snabela]sajten[punkt]com kräver att man begriper hur den ska ändras (vilket inte alls är självklart för alla).

Ingen av de här metoderna gör samma sak som en href="malto: klarar av att göra; nämligen en klickbar länk som leder till ett föradresserat brev i mejlklienten.

Lösningen är ett chiffer

Vet man hur robotarna fungerar så är det faktiskt inte alls svårt att lura dem. En jätteenkel lösning är att skapa ett enkelt chiffer. Det allra enklaste chiffret är ett där man förskjuter alfabetet ett antal steg (t ex 13 steg) och ersätter A med bokstaven som har positionen A+13, det vill säga M. I det chiffret blir B=N, C=O och så vidare. Det här kallas även Caesar-chiffret efter Julius Ceasar som använde det under sin tid i Rom.

Chifferalfabet

Just det här chiffret kallas för ROT-13 eftersom man roterar alfabetet 13 steg. Vi kan  använda det här för att maskera e-postadresser för spamrobotarna.

Skaffa Textmate

I programmet Textmate finns en snabbfunktion för att chiffrera valfri kodsnutt med ett javascript som dechiffrerar och skriver ut koden i DOM:en efter att sidan laddats. På så vis fattar inte spamrobotarna att det är en e-postadress i koden. De fattar inte ens att där är en länk.

Chiffrering i Textmate

Resultatet av chiffreringen är ett javascript likt det nedan. Lägger man det på sin sajt så kommer webbläsaren att rendera en länkad e-postadress som är fullt fungerande. Men sökrobotar och spamrobotar ser inte länken eller e-postadressen. Finemang!

<script type="text/javascript">document.write(
"<n uers=\"znvygb:vasb\100fnwgra\056pbz\">vasb\100fnwgra\056pbz<\057n>".replace(/[a-zA-Z]/g, function(c){
return String.fromCharCode((c<="Z"?90:122)>=(c=c.charCodeAt(0)+13)?c:c-26);}));
</script>

Hoppa högst upp på sidan