Versionshantera dina dokument med Subversion och Cornerstone

Ett versionshanteringssystem för dokument och filer behöver inte vara varken krångligt eller dyrt. Dessutom är det lämpligt att använda även om du inte delar filerna med andra.

Det finns naturligtvis många olika versionshanteringssystem – alla med sina fördelar och specialiteter – men ett som fått en stor spridning och som även är både gratis och öppen källkod är Subversion. Programmet fungerar tillsammans med Apache via en modul som låter användaren kommunicera med servern över webdav.

Fördelen med ett versionshanteringssystem är att man kan backa till en äldre version av filen, jämföra revisioner med varandra, logga ändringarna man gör och lätt se hur projektet utvecklats.

För att använda SVN (Subversion) räcker det med att man har aktiverat dav_svn_module i Apache, lagt upp en virtual host och webdavanvändare med rätt rättigheter, och hittat till instruktionerna i terminalen via man svn. En bra guide finns hos Sonzea som hjälper dig igång.

För att sedan hantera filarkiven, lägga till och uppdatera filer, få rapporter, jämföra ändringar och exportera filerna för användning så kan det vara smidigt med ett grafiskt verktyg istället för terminalen.

Cornerstone

Cornerstone från Zennaware är ett verktyg som klarar av det mesta man önskar för att hantera versionsarkiven. Har du inte någon server så kan programmet lägga upp ett lokalt arkiv med full funktionalitet. Inga övriga verktyg som Filemerge behövs utan allt är inbyggt i programmet. Det kostar c:a 420:- (59 USD) och är helt klart värt pengarna.

Jämförelsen av filer fungerar bäst på textfiler, men själva versionshanteringen klarar alla filer som är single fork, det vill säga som inte lagrar data i resursdelen av filen. Det kan alltså var så att vissa filer blir förstörda eller att information försvinner från dem (förhandsvisning, egna ikoner, vilket program de ska öppnas i och så vidare). Men de flesta filer klarar av att hanteras av SVN utan några problem.

Det spelar ingen roll om det är binärdata (bilder, Indesigndokument osv) eller textfiler. Allt kan versionshanteras.

Hoppa högst upp på sidan